ВСТУПНІ ВИПРОБУВАННЯ ДО МАГІСТРАТУРИ: ГРАФІК ПРОВЕДЕННЯ ТА ХАРАКТЕРИСТИКИ ТЕСТУ

Наказом Міністерство освіти і науки України від 21.04.2023 № 463 «Про організацію та проведення у 2023 році вступних випробувань, що проводяться з використанням організаційно-технологічних процесів здійснення зовнішнього незалежного оцінювання для вступу на другий (магістерський) рівень вищої освіти» затверджено календарний план організації та проведення у 2023 році вступних випробувань до магістратури.

Так, вступні випробування проходитимуть у дві сесії: основна триватиме із 23 червня до 21 липня; додаткова: із 3 до 16 серпня.

Із 8 до 31 травня включно триватиме реєстрація осіб, які виявили бажання узяти участь у Єдиному фаховому вступному випробуванні (далі – ЄФВВ) або Єдиному вступному іспиті (далі – ЄВІ), яку здійснюватимуть приймальні комісії закладів вищої освіти. Зареєстровані учасники отримають екзаменаційний листок, у якому будуть зазначені дані для здійснення входу на інформаційну сторінку «Кабінет вступника».

У додатковий період, що триватиме із 12 до 14 липня, зможуть зареєструватися  особи, які не змогли з поважних причин зареєструватися для проходження ЄФВВ або ЄВІ під час основного періоду реєстрації.

До 18 червня зареєстровані учасники отримають на інформаційній сторінці «Кабінет вступника» запрошення-перепустку, де буде зазначено дату, час і місце проведення тестування, а учасники ж додаткової сесії – до 31 липня.

Інформацію про результати основної сесії за шкалою 100-200 балів буде розміщено на персональних сторінках учасників тестування до 25 липня 2023 року, додаткової сесії – до 18 серпня 2023 року.

Український центр оцінювання якості освіти затвердив загальні характеристики тестів ЄВІ, де визначено кількість завдань з кожного тесту, форми тестових завдань, час, відведений на їх виконання, та схеми нарахування балів.

Завдання (далі – ТЗНК)  буде укладено відповідно до Програми тесту загальної навчальної компетентності, з іноземних мов – до Програми єдиного вступного іспиту з іноземних мов.

Блок ТЗНК складатиметься з двох компонентів: вербально-комунікативного і логіко-аналітичного. Усього буде 33 завдання, з-поміж яких:

10 – на заповнення пропусків у мікротексті; 23 – із вибором однієї правильної відповіді з чотирьох варіантів. На проходження тесту буде відведено 75 хвилин.

Завдання ТЗНК буде оцінено відповідно до схеми нарахування балів, – тобто по 1 тестовому балу буде нараховано за кожну правильну відповідь на завдання з вибором однієї правильної відповіді та по 1 тестовому балу – за кожний правильно заповнений пропуск у мікротексті. Отже, за виконання всіх завдань ТЗНК можна отримати від  0 до 33 тестових балів.

Блок з іноземної мови (англійської, німецької, французької або іспанської на вибір вступника) складатиметься з двох частин: читання і використання мови.

Тест міститиме всього 30 завдань, з-поміж яких: 6 – на встановлення відповідності; 5 – із вибором однієї правильної відповіді з чотирьох варіантів;    19 – на заповнення пропусків у тексті. На проходження тесту буде відведено 45 хвилин.

За завдання з іноземної мови, згідно зі схемою нарахування балів, буде нараховано по 1 тестовому балу за кожну правильну відповідь на завдання з вибором однієї правильної відповіді, по 1 тестовому балу за кожну правильно визначену логічну пару в завданнях на встановлення відповідності та по 1 тестовому балу за кожний правильно заповнений пропуск у тексті. Отже, за виконання завдань блоку ЄВІ з іноземної мови можна отримати від 0 до 30 балів.

Свої результати (тобто кількість набраних тестових балів за правильно виконані завдання) учасники тестування  знатимуть після завершення роботи над ЄВІ. За таблицею переведення тестових балів результат кожного блоку буде переведено в рейтингову оцінку за шкалою 100-200 балів. Для отримання результату з ТЗНК за шкалою 100-200 балів вступнику необхідно набрати щонайменше 3 тестових бали, так само і з іноземної мови.

На сайті МОНУ зібрані програми з предметів ЄВІ та ЄФВВ, із якими можна ознайомитися за покликанням: https://mon.gov.ua/ua/osvita/visha-osvita/vstupna-kampaniya-2023/yedine-fahove-vstupne-viprobuvannya/zatverdzheni-programi-yefvv