Кафедра не тільки важливий структурний елемент університету. Це його «живе серце», основа, ядро, центр навчально-виховної роботи у Вузі. Кафедра, як і будь-який соціальний організм, має своє народження, свою історію, свої ювілеї. Такий ювілей зустрічає і кафедра економіки і підприємництва ім. проф. І.М.Брюховецького СНАУ у  квітні 2022  р. їй виповнюється 45 років.

В сучасних умовах організація і ведення бізнесу у аграрній сфері має певну специфіку через велику кількість інвестицій, значну тривалість виробничого циклу, високий ступінь ризикованості. Тому, для отримання позитивних зрушень аграрна галузь потребує кваліфікованих фахівців саме у веденні бізнесу.  Так кафедра готує фахівців зі спеціальності 051 «Економіка» (к.е.н., доцент Ковальова О.М.) та 076 «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність» (д.е.н., доцент Терещенко С.І.). За останні два роки кафедра підготувала фахівців ОС магістр за ОП «Економіка місцевого розвитку» (гарант програми к.е.н, доцент Ковбаса О.М.) задля покращення якості життя та економічного потенціалу територіальних громад Сумської області, здатних до розбудови суспільства на засадах сталого розвитку.

Розвиток кафедри, зумовлений реалізацією Стратегії СНАУ, яка передбачає посилення практичної підготовки фахівців в аграрній сфері. У цьому аспекті важливим є результати участі кафедри  у  міжнародному  проекті  « Від теоретично-орієнтованого до практичного навчання  в аграрній сфері/ TOPAS» 585603-EPP-1-2017-1-DE-EPPKA2-CBHE-JP. Координатором  цього проекту стала викладач кафедри к.е.н., проф.. Строченко Н.І.. Проєкт  став підґрунтям для  удосконалення практично-орієнтованої підготовки фахівців. Переваги програми відзначені рецензентом Віце-президентом  університету прикладних наук Вайнштефан-Тріздорф  Ральфом Шлаудерером., у  зв’язку з чим  у 2018 р.  були  порівняні і переглянуті  НП, з урахуванням  європейського досвіду. Також викладачі кафедри: к.е.н.. доцент Коблянська І.І. та  к.е.н.. доцент Ковальова О.М. були долучені до участі в проекті UMFD, де займались збором даних для формування довідника «Управління даними сільськогосподарських підприємств України».

Кожного року науково-педагогічними працівниками кафедри розробляється що найменш 35 методичних видань, наукових статей у фахових виданнях України не менше як 50, у закордонних виданнях не менше 20, наукових статей у наукових виданнях, що індексуються у базах Scopus та WoS не 5-7, розробляються електронні навчальні матеріали в тому числі іноземними мовами.

Кожного року науково-педагогічні працівники, підвищують кваліфікацію шляхом участі у вебінарах, науково-практичних конференцій та інших заходах, присвячених формуванню відносин в аграрній сфері підприємництва та сучасним технологіям у  торгівлі. Викладач кафедри Коблянська І.І. приймала участь у міжнародній грантовій програмі «Розвиток сталого сільського господарства – оцінка фермерського господарства та розробка спільної стратегії розвитку» (2017 р., у співпраці з Bern University of Applied Science за підтримки Nestle UA, Swiss Cooperation Office in Ukraine).

Стратегічним пріоритетом в освітньому середовищі кафедри і факультету є залучення авторитетних фахівців-дослідників та професіоналів практиків для читання лекцій, а саме:

– в рамках викладання дисципліни «Виробнича економіка сільськогосподарських підприємств »  відбуваються лекції від професора Університету прикладних наук Вайенштефан-Тріздорф (Німеччина) Георга Шауера,, на тему «Методичні основи оцінки економічної ефективності виробничих процесів рослинництва»;

– в рамках курсу навчальної практики «Вступ до фаху» для студентів спеціальності 076 «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність» було проведено серію зустрічей та семінарів., лекторами-практиками: Анна Ворушева з темою: «Про можливості масштабування в бізнесі »; Вікторія Голубович (агентство «АСІС») з темою «Проблеми розвитку туристичного бізнесу в період пандемії»; Вікторія Волкова (ФОП «Тори Тортик») з темою: «Сімейний бізнес проблеми та перспективи розвитку».

Навесні людям властиво мріяти. Така мрія є і у нас – вийти на якісно новий рівень розвитку, розвивати міжнародні зв’язки, активізувати свою діяльність в європейському освітньому просторі. 45 років стосовно віку людини – це період досягнення мудрості. Це важливий рубіж в інтелектуальному розвитку, в досягненні майстерності у різних сферах педагогічної діяльності. Свій сорокарічний ювілей кафедра зустрічає як ніколи дружньою та згуртованою, націленої на творчий пошук. Сьогодні, згадуючи всіх, хто створював і зміцнював кафедру, ми вітаємо всіх і говоримо традиційне: «З Днем народження, кафедра! Нових тобі перемог і звершень»!