Робоча навчальна програма навчальної практики «Вступ до фаху» 2021/2022 н.р.


Щоденник практики 2020/2021 року

В рамках курсу «Вступ до фаху» для студентів спеціальностей 051 «Економіка», 076 «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність» було проведено серію зустрічей та семінарів.

День 1й

Студенти познайомилися з нелегкими умовами меблевого бізнесу.

Успішний підприємець, справжня бізнес-вумен Анна Ворушева розповіла про становлення власного цеху з виробництва дизайнерських меблів, складнощі на ринку, можливості масштабування бізнесу. Було обговорено безліч питань: від фінансування придбання обладнання до тонкощів підбору персоналу. Ми з’ясували, що успішний власник має бути фахівцем у багатьох галузях одночасно – і як менеджер, і інженер, економіст та дизайнер, а можливість делегувати повноваження – швидше розкіш, ніж реальність.
Учасники зустрічі залишали зустріч зі значно більш реалістичними поглядами на власну справу, що, маємо надію, допоможе їм уникнути помилок у майбутньому.

День 2й

Сьогодні учасники познайомилися з успішною туристичною агенцією, що змогла пережити складні потрясіння пандемії і зберегти персонал, прибутковість і положення на ринку.

Агентство «АСІС» давно і надійно зарекомендувало себе на ринку, співпрацює як з приватними, так і корпоративними клієнтами, пропонує різноманітний спектр послуг. Ми дізналися про різницю між агентством та оператором туристичного бізнесу, і які переваги надає ліцензія оператора. Студенти задавали безліч питань про відповідальність оператора, вибір турів, компенсації витрат, прибутковість окремих напрямків та послуг.

Ми вкотре переконалися, що працелюбність, професіоналізм та любов до власної справи – невід’ємна складова успіху.

День 3й

Цей день видався солодким і гірким одночасно. Власниця кондитерського бізнесу Вікторія Волкова розкрила безліч таємниць своєї справи. Неможливо будо не помітити її любов до приготування тортів, десертів, капкейків. Пані Вікторія розповіла про безліч пройдених майстер-класів, кілограми мигдалевого борошна, яєць та крему, арсенал знаряддя. Здавалось би, маючи все це за плечами,  відкрити власне кафе було цілком логічним рішенням.
Нажаль, реальні витрати бізнесу виявились суттєво вищими за очікувані. Такий сімейний бізнес не предбачає великих обсягів, бо заснований на фізичних можливостях однієї родини та вузькій ринковій ніші, а висока якість продукту досягається завдяки дорогим інгрідієнтам і сумлінню виробника. Вплинула на ситуацію і заборона роботи закладів харчування на період карантину. Ми щиро сподіваємось, що “ТориТортик” залишиться на ринку і частуватиме нас тістечками.

День 4й

Психологічний. На цей раз знаннями поділилась непересічна особистість: психолог, гештальт-коуч, власниця невеликої танцювальної студії, кандидат економічних наук, доцент кафедри економіки та підприємництва, а ще мама великої родини Олена Дяченко.

Навіщо підприємцям психологія? Бо планувати свій час, розподіляти ресурси, знайти сили на вирішення не лише приємних завдань, не вигорати на шляху до успіху потрібно кожному, особливо якщо ти маєш на меті створити успішний бізнес. Сподіваємось, за кілька місяців ми зустрінемось знов, бо питань у слухачів було просто безліч.

День 5й, заключний

Ніщо не триває вічно, завершився і наш курс. Але на останок ми трохи полоскотали нерви учасникам, влаштувавши публічний захист персональних проектів. Кожен зі студентів представив своє бачення власної справи, розповів про кроки, що вже зроблені та перспективи розвитку. Не всі вирішили пов’язати життя з підприємництвом – частина переконалися, що їм по душі робота у великій компанії чи навіть на державній службі.  Серед слухачів курсу виявились майбутні власники кафе і ресторанів, салонів краси, турагенств, магазинів спортивного взуття, сільгосптехніки, політичні діячі та навіть майбутній голова ОТГ. Фахове журі відзначило найактивніших учасників.

А поки що подякуємо всім доповідачам заключного дня :

Галун Ангеліна, Коритник Олександр, Набока Олександр, Піскова Дар’я, Степанець Сергій, Харченко Владислав, Хобот Віктор, Шоренко Валентин, Касьян Єва, Мотрич Віталій, Чубур Світлана, Бережний Андрій, Бистро Анна, Резніченко Софія, Сегеда Іван, Шлик Артем.

Організаторами проекту виступили: д.е.н., доцент Терещенко С.І., к.е.н. Клочко Т.А., Новікова О.С.